Gezinsmanagement is kortdurend betrokken in een casus, gemiddeld 9 maanden. De inzet van Gezinsmanagement is intensief, na aanmelding worden er twee Gezinsmanagers verbonden aan het gezin. De voortgang wordt wekelijks tijdens casuïstiek in het team besproken met een gedragsdeskundige. De multidisciplinaire aanpak welke gerealiseerd wordt door de specifieke deskundigheid van alle teamleden maakt dat casuïstiek breed intersectoraal aangevlogen kan worden waardoor hulpverlening vrijwel ontschot kan worden gerealiseerd.
Gezinsmanagers starten met een kennismaking met het gezin en vragen om een akkoord voor betrokkenheid en voor het uitwisselen van gegevens. Na dit kennismakingsgesprek start Gezinsmanagement met een grondige analyse: er wordt dossieronderzoek gedaan en er volgen gesprekken met alle gezinsleden en betrokken hulpverleners.
Naar aanleiding van de verkregen informatie wordt er een plan van aanpak opgesteld. Het plan van aanpak is overkoepelend en een leidraad voor alle gezinsleden en betrokken hulpverlening. In het plan van aanpak staan de doelen voor het gehele gezinssysteem. Dit wordt besproken tijden gezamenlijke netwerkoverleggen, die zo vaak als nodig plaatsvinden.
Gezinsmanagement bekijkt nauwkeurig welke hulpverlening passend is om het gezin te ondersteunen bij het behalen van de doelen. Er wordt veel samen gewerkt met de betrokken organisaties (Sterk Huis, GGZ Breburg, RIBW Brabant, Amarant, SMO Traverse, Leger des Heils, Novadic-Kentron), maar ook met andere zorgaanbieders uit de regio Midden-Brabant.
Na het vaststellen van een plan van aanpak coördineert Gezinsmanagement tijdelijk de uitvoering van het plan. De betrokken Gezinsmanagers zijn beschikbaar voor consultatie en het optimaliseren van de onderlinge samenwerking tussen betrokken organisaties en het gezin. Indien de hulpverlening goed belegd is en de doelen bereikt kunnen worden, zal Gezinsmanagement de coördinatie overdragen naar één van de betrokken organisaties.